NO. RUJUKAN PROSEDUR : UIP-AM-01-07
PROSEDUR
PEMERIKSAAN PREMIS MAKANAN

1.
NO. RUJUKAN PROSEDUR
UIP-AM-01-07
2.
TAJUK
Prosedur Pemeriksaan Premis Makanan
3.
TUJUAN PROSEDUR
Tujuan prosedur ini adalah
untuk menguruskan tatacara pemeriksaan premis makanan yang komprehensif oleh
Pegawai Diberi Kuasa bagi memastikan ianya berada pada standard yang ditetapkan
dan mematuhi Akta Makanan 1983 dan
undang-undang yang berkaitan.
Ia juga akan menyeragamkan
aspek teknikal dan penguatkuasaan.
4. UNDANG-UNDANG
BERKAITAN DAN KUASA
4.1.
Akta
Makanan 1983
Sek. 3 - Lantikan
Pegawai Diberi Kuasa oleh Menteri
Sek. 4(1)(a) - Kuasa
Memasuki Premis
Sek. 4(1)(c) - Membuka/memeriksa
bungkusan makanan
Sek. 4(1)(d) - Kuasa
pemeriksaan dokumen
Sek. 4(1)(e) - Kuasa
pemeriksaan dokumen pengenalan diri
Sek. 8(1) - Kuasa
meminta maklumat
Sek. 10 - Perintah
membersih premis/perkakas
Sek. 11 - Perintah
menutup premis tidak suci
Sek. 33(2) - Notis
Kesalahan
Sek. 33(1) - Kuasa
Mengkompaun
5. ANGGOTA
YANG TERLIBAT
5.1.
Pegawai Kesihatan Persekitaran (PKP)
5.2.
Penolong Pegawai Kesihatan Persekitaran (PPKP)
5.3.
Pegawai Yang Diberi Kuasa
5.4.
Pembantu Kesihatan Awam
6. SINGKATAN
YANG DIGUNAKAN
PKP : Pegawai
Kesihatan Persekitaran
PPKP : Penolong
Pegawai Kesihatan Persekitaran
PPKPK
: Penolong Pegawai Kesihatan Persekitaran
Kanan
PKA
: Pembantu
Kesihatan Awam
ID : Diari Siasatan
UPPD : Unit Penyiasatan dan Pendakwaan
Daerah
7.
PROSES
KERJA PEMERIKSAAN PREMIS MAKANAN
Rujuk Lampiran A
8.
CARTA
ALIR PROSES PEMERIKSAAN PREMIS MAKANAN
Rujuk Lampiran B
9.
SENARAI SEMAK PERALATAN
Rujuk Lampiran C
10.
SENARAI REKOD / DAFTAR
Rekod Daftar
Premis Makanan (KMM 201A) mengikut
kategori berikut:
·
Penjaja
·
Gerai
·
Kedai
Makan/Restoran/Dapur
·
Kilang
Makanan
·
Kantin (Sekolah/Kilang Makanan/Hospital)
·
Dapur
Asrama
·
Dapur Hospital
11.
SENARAI BORANG UNTUK PEMERIKSAAN PREMIS MAKANAN
·
KMM 3P1 ( Restoran / Kedai Makan /Dapur) - Lampiran D
·
KMM 3P2 ( Gerai Makan / Kantin ) - Lampiran E
·
KMM 3P3 ( Penjaja Statik ) -
Lampiran F
·
Maklumat Asas Pengendali Makanan - Lampiran
G
·
Laporan Pemeriksaan Premis -
Lampiran H
12.
SENARAI RUJUKAN
12.1.
Akta
Makanan 1983
12.2.
Kod
Amali Kebersihan Makanan
12.3.
Panduan
Amalan Kebersihan Yang Baik (GHP)
12.4. Panduan
Amalan Pengilangan Yang Baik (GMP)
12.5.
Kod
Amali Udang Beku
12.6.
Garispanduan
Kantin Sekolah
12.7.
Prosedur
Kerja Penguatkuasaan
12.8.
Kanun
Keseksaan (Disemak 1997) – Akta 574
12.9.
Kanun
Tatacara Jenayah (Disemak 1999) – Akta 593
12.10.
Akta
Keterangan 1950 (Disemak 1971) – Akta 56
12.11.
Akta
Tafsiran 1948 (Disemak 1989) – Akta 388
12.12.
Akta
Syarikat 1965 (Disemak 1973) – Akta 125
12.13.
Akta
Pendaftaran Perniagaan 1956 (Disemak 1978) – Akta 197
12.14.
Akta
Kontrek 1950 (Revised 1974) – Akta 136
12.15.
Undang-Undang
Kecil Establishmen Makanan
13.
PEMATUHAN
PROSEDUR
13.1.
Prosedur yang dikeluarkan ini hendaklah terus
berkuatkuasa dan dianggap sah sehingga dipinda atau diganti dengan satu
prosedur lain atau dibatalkan.
13.2.
Keengganan dan kegagalan mematuhi Prosedur ini tanpa
alasan yang munasabah boleh menyebabkan seseorang pegawai dikenakan tindakan
tatatertib di bawah Peraturan-Peraturan Pegawai Awam (Kelakuan dan Tatatertib)
1993.
14.
TARIKH
KUATKUASA PROSEDUR
Prosedur ini adalah berkuatkuasa
mulai dari tarikh dikeluarkan.
DIKELUARKAN OLEH:
UNIT INSPEKTORAT DAN PERUNDANGAN
PEJABAT TIMBALAN KETUA PENGARAH KESIHATAN (KA)
KEMENTERIAN KESIHATAN MALAYSIA
ARAS 8, BLOK E 10, PARCEL E,
PUSAT PENTADBIRAN KERAJAAN PERSEKUTUAN,
62590 PUTRAJAYA,
W.P. PUTRAJAYA.
TEL: 03-8883
4037
FAK: 03-8883
4017
LAMPIRAN A
NO. RUJUKAN PROSEDUR : UIP-AM-01-07
PROSEDUR PEMERIKSAAN PREMIS MAKANAN
PROSES KERJA PEMERIKSAAN PREMIS MAKANAN
Tanggungjawab
|
Tindakan
|
Dokumen Berkaitan
|
PPKP
|
Semak daftar premis makanan mengikut kategori premis
|
Daftar premis makanan –(KMM201A)/(KMM209)
|
PPKP
|
Asingkan premis dalam pelan tindakan dengan mengkategorikan ikut lot premis dari daftar
premis ke dalam sistem tag warna seperti:
Merah <50%
Kuning 51 – 75%
Hijau >75%
|
Fail
Tag Warna
|
PPKP
|
Asingkan
nama premis mengikut tag warna ke dalam pelan pemeriksaan premis
Merah
<50 (untuk ditutup)
Kuning
51 – 75%(periksa semula 3 bln)
Hijau
>75% periksa setahun sekali
|
Pelan Pemeriksaan Premis (Mengikut kod warna sistem
pengutamaan)
|
PPKP
|
Kenalpasti premis yang akan diperiksa:-
1) Premis baru
2) Dari aduan
3) Susulan
|
Pelan Pemeriksaan Premis, Rekod Aduan.
|
PPKP
|
Sedia peralatan pemeriksaan premis mengikut senarai
semak
|
Senarai Semak Peralatan –
Lampiran C
|
PPKP
|
Menjalankan
pemeriksaan premis
- Kenalkan diri (tunjukkan Kad Perakuan
Kuasa) dan terangkan tujuan kedatangan kepada pemilik atau wakil yang telah
dikenalpasti
- Jalankan pemeriksaan dan buat penilian ke
atas premis makanan dengan disaksikan bersama oleh pemilik atau wakil di
premis makanan berdasarkan format pemeriksaan premis
- Ambil gambar berdasarkan
kelemahan yang ditemui
- Ambil sampel makanan, jika
perlu
- Ambil sampel environmen, jika
perlu
|
Lampiran D
Lampiran E
Lampiran F
Rujuk Prosedur mengambil gambar.
Rujuk
Prosedur pensampelan makanan : UIP-02-05-07
|
PPKP
|
Sediakan laporan pemeriksaan premis dan serahkan kepada tuanpunya premis
|
Laporan pemeriksaan premis, seperti Lampiran (1a)
|
PPKP
|
- Hantar sampel
untuk dianalisa bila perlu
- Hantar sampel
environmen bila perlu
- Hantar filem
untuk diproses
- Simpan bahagian sampel bila
perlu di tempat selamat.
|
|
PPKP
|
Sediakan laporan pemeriksaan premis jika :
(i) Pemeriksaan premis berdasarkan aduan dalam tempoh 7 hari
(ii) Pemeriksaan premis berdasarkan tindakan Seksyen 10 & Seksyen
11 Akta Makanan 1983 dan hantar kepada
PPKPK/ Pegawai Diberi Kuasa perlu disediakan dengan serta-merta
|
|
PPKP
|
Semak laporan dan tentukan tindakan yang akan diambil
Sekiranya pemeriksaan premis dibuat kerana aduan,
serahkan sesalinan laporan kepada pengadu, jika perlu.
Sekiranya pemeriksaan premis tidak memuaskan
berdasarkan pemeriksaan yang lepas, serahkan
laporan pemeriksaan beserta dokumen yang berkaitan kepada pegawai
penyiasat (UPPD) untuk tindakan selanjutnya.
Sekiranya premis tersebut diarah tutup, laksanakan
proses penutupan.
|
Prosedur
Penutupan Premis Makanan Tidak Suci : UIP-02-02-07
|
PPKP
|
Masukkan
laporan ke dalam fail / buka fail baru dan daftar ke dalam daftar premis jika
premis baru,
Bagi
premis yang sudah didaftar terus masukkan ke dalam Fail Sistem Tag Warna
|
Buku daftar premis dan Fail Tag Warna
|
PPKP
|
Maklumat asas pengendali makanan
KMM 201, KMM 215, KMM 209, KMM 211A
|
LAMPIRAN B
NO. RUJUKAN PROSEDUR : UIP-AM-01-07
PROSEDUR PEMERIKSAAN PREMIS MAKANAN
CARTA ALIR PROSES PEMERIKSAAN PREMIS MAKANAN
Semak daftar premis makanan
Asingkan premis mengikut sistem Lot
tag warna
Asingkan premis ke dalam pelan
pemeriksaan
Kenalpasti Premis Untuk Diperiksa
Sediakan Peralatan (ikut senarai
semak)
PPKP memasuki premis,
Mempekenalkan diri, tunjuk kad
perakuan kuasa dan tujuan
Mendapatkan maklumat
Menjalankan pemeriksaan premis-
(Pemilik / Wakil ikut bersama)
Kenalpasti kesalahan/aduan
Ambil gambar yang menunjukkan
keadaan tidak bersih dan suci,
Isikan borang Penilaian Premis KMM3P1/KMM3P2/KMM3P3
Lakukan pensampelan makanan atau
environmen jika perlu.
Jika sampel diambil terangkan kepada pemilik / wakil
tentang sampel yang diambil untuk dianalisis.
Serahkan
satu salinan laporan pemeriksaan premis kepada pemilik / wakil premis.
Jika sampel diambil, hantar sampel untuk analisis dan
dapatkan akuan terima sampel dari makmal.
Jika gambar diambil hantar filem untuk diproses
Sediakan laporan termasuk laporan analisa dan gambar,
jika ada.
Serahkan laporan kepada PKP
Serahkan laporan kepada pengadu ( jika perlu )
Serahkan laporan
dan ID kepada Pegawai Penyiasat (UPPD) jika pemeriksaan bersabit
siasatan
Rekod dan simpan eksibit ditempat selamat, jika ada
Masukkan laporan ke dalam fail (buka fail baru jika
premis baru dan daftar ke dalam daftar premis)
Tagging warna
pada fail
Sediakan
Reten
LAMPIRAN C
NO. RUJUKAN PROSEDUR : UIP-AM-01-07
PROSEDUR PEMERIKSAAN PREMIS MAKANAN
SENARAI SEMAK PERALATAN UNTUK
PEMERIKSAAN PREMIS MAKANAN
Bil.
|
Jenis Peralatan
|
Ada
|
Tiada
|
1
|
Kad
Perakuan Kuasa
|
||
2
|
Beg yang mengandungi
|
||
2.1
|
Lampu suluh
|
||
2.3
|
Infra red @ Probe Thermometer
|
||
2.4
|
Kamera
|
||
2.5
|
Filem
|
||
2.6
|
Format
pemeriksaan premis (carbonized)
|
||
2.7
|
Lapuran
Pemeriksaan Premis – Lampiran 1(a)
|
||
2.8
|
Tali
ukur
|
||
2.9
|
Lampu
Ultra Violet
|
||
2.10
|
Chlorine
Test Kit
|
||
2.11
|
Kertas
Karbon
|
||
2.12
|
Lux
Meter
|
||
2.13
|
Double
Sidetape
|
||
2.14
|
Gunting
|
||
2.15
|
Beg
|
||
2.16
|
Bateri
|
||
2.17
|
Stapler
|
||
2.18
|
Pen
|
||
2.19
|
Clip
Board
|
||
2.20
|
Kertas
karbon
|
||
2.21
|
Kit
Pensampelan
|
Disemak oleh:
Jawatan : _______________________
LAMPIRAN D
LAMPIRAN E
LAMPIRAN F
LAMPIRAN H
LAPORAN PEMERIKSAAN PREMIS MAKANAN
Rujukan :
Kepada :
Nama :
Alamat Premis :
Kelemahan yang
bertanda [ / ] telah dikenalpasti semasa pemeriksaan di premis tuan/ puan yang
boleh menjadikan premis tuan / puan tidak bersih dan suci sehingga mendatangkan
bahaya kepada orang ramai.
1. KESELAMATAN MAKANAN



Menggunakan bekas guna semula atau bungkusan guna semula.



- Suhu Sejuk Beku - dibawah 0 hingga – 18 C
- Suhu chiller - 0 hingga hingga 4 C

- Makanan simpan panas - > 63 C
- Makanan simpan sejuk - 0 hingga 4 C
- Makanan simpan sejuk beku - dibawah
0 hinga – 18 C
2. PENGENDALI
MAKANAN
Pengendali makanan :-



Berkuku panjang dan memakai barang kemas

![]() |
Mengendali makanan semasa sakit, batuk, bersin, luka yang menanah.
3. PERALATAN
DAN PERKAKAS



4.
BEKALAN AIR


5.
PERLIMBAHAN DAN PERPARITAN
![]() |
Air perlimbahan tidak dilupuskan
dengan sempurna
![]() |
Perparitan tidak sempurna ,
tersumbat dan ada air yang bertakung.
![]() |
Sisa makanan , lemak, minyak, gris mengalir ke dalam longkang atau parit
6.
KEMUDAHAN TANDAS
![]() |
Tandas dalam keadaan tidak
sempurna, tidak bersih dan berbau

7.
KEMUDAHAN MENCUCI TANGAN

8.
PELUPUSAN SISA PEPEJAL DAN SISA MAKANAN
![]() |
Tong sampah tidak disediakan dengan
bilangan yang cukup dan tidak berpenutup

9. LANTAI, DINDING DAN SILING


10. SETOR
PENYIMPANAN MAKANAN
Setor penyimpanan makanan :-
![]() |
Tidak bersih, susunan tidak teratur
dan sesak
![]() |
Lembap dan tidak mempunyai
pengudaraan yang baik.
![]() |
Tidak kalis urungan vermin
![]() |
Tidak disimpan di atas platform
atau rak pada ketinggian 27 sm.
11. LAIN LAIN
![]() |
||||||||
![]() |
||||||||
![]() |
||||||||
![]() |
||||||||
![]() |
||||||||
![]() |
||||||||
|
||||||||
|
||||||||
|
||||||||
Hello, can i get the softcopy of this.... send thru my email marvelmorj@gmail.com
BalasPadamHudin947@gmail.com .. email me . Tq
BalasPadamgelas boleh berada di tempat memasak/dapur?
BalasPadamgelas boleh berada di tempat memasak/dapur?
BalasPadamhello, can i get a softcopy of this? email me please at aliasnurmaisarah@gmail.com. thanks
BalasPadam